Kyselina orthokřemičitá

Jedna ze složek clean slate je kyselina orthokřemičitá.Vzorec kyseliny orthokřemičité, vlastnosti, rizika a použití kyselina orthokřemičitá  je převažující chemická sloučenina v rodině sloučenin známých jako kyseliny křemičité. Tyto kyseliny obsahují křemíkový prvek vázaný na kyslík a hydroxidy, jejichž obecný vzorec je [SiOx(OH)4-2x]n. Jeho chemický vzorec je H4SiO4 Kyselina  orthokřemičitá je hydratovaná forma oxidu křemičitého z rodiny různých silikátů. Jedná se o anorganické sloučeniny, ve kterých je největším oxoanionem kovu silikát, ke kterému není připojen žádný atom ani nekovový atom. Považuje se za mateřskou látku, ze které pochází velká skupina minerálů (silikátů), solí a esterů. Kyselina může být připravena pouze jako nestabilní roztok ve vodě. Jejich molekuly se navzájem snadno kondenzují za vzniku vodních a polymerních řetězců, kruhů, listů nebo trojrozměrných sítí, které tvoří strukturní jednotky silikagelu a mnoho minerálů, které mají velmi nízkou rozpustnost ve vodě (Britannica, 1998)..Kyselina orthokřemičitá se přirozeně vyskytuje ve sladkovodní a mořské vodě, nachází se také v některých nápojích, jako je pivo. To je produkováno non-biologický proces volal hydrataci, která zahrnuje vodu a křemen, který je známý být obyčejný na Zemi. Reakce, která produkuje kyselinu křemičitou z křemene, může být napsána jako:SiO2 + 2H2O → H4SiO4Tato sloučenina se běžně nazývá rozpustný oxid křemičitý, protože kyselina orthokřemičitá je způsob, jakým organismus získává minerální křemík, který je nezbytný při syntéze kolagenu a tvorbě kostí.. I když se kyselina orthokřemičitá nachází ve vodě, jsou známy případy lidí s nedostatkem křemíku. V důsledku toho se zvýšilo použití doplňků kyseliny orthokřemičité (kyselina orthokřemičitá, S.F.)..1 Fyzikální a chemické vlastnosti2 Reaktivita a nebezpečí3 Použití4 Odkazy Fyzikální a chemické vlastnosti Kyselina orthokřemičitá je bílá amorfní (nekrystalická) pevná látka bez charakteristického zápachu (Národní centrum pro biotechnologické informace, 2017).Jeho molekulová hmotnost je 60,06 g / mol, jeho hustota je 1,8 g / ml a je nerozpustná ve studené vodě a rozpustná v horké vodě a ethanolu (Royal Society of Chemistry, 2015)..Sloučenina je neslučitelná s fluoridy, jako je fluorovodík, hexafluorid  zenonu, difluorid kyslíku a trifluorid chloru. Látka může explodovat, když je zvlhčena a zahřívána hořčíkem. Reaktivita a nebezpečí Kyselina orthokřemičitá je klasifikována jako stabilní sloučenina, nicméně u somatických buněk u některých savců jiných než lidských se vyskytly mutagenní účinky.. Látka působí jako vysoušedlo a může způsobit podráždění, suchou pokožku a způsobit sucho a podráždění sliznic a dýchacích cest v případě těžké expozice.. Při kontaktu s očima se neočekávají žádné nepříznivé účinky, ale prach může způsobit mechanické podráždění. Může být škodlivý při požití ve velkém množství. Neexistují však žádné nepříznivé účinky na průmyslový numerický management. Epidemiologické studie naznačují nízký potenciál nepříznivých účinků na zdraví (Bezpečnostní list materiálu Kyselina křemičitá, 2013).Použití Kyselina orthokřemičitá je hlavní formou biologicky dostupného křemíku. Bylo navrženo, že relativně nerozpustné formy oxidu křemičitého mohou také uvolňovat malá, ale významná množství křemíku v biologických kompartmentech. Například koloidní kyselina křemičitá, silikagel a zeolity, i když jsou relativně nerozpustné ve vodě, mohou zvyšovat koncentraci oxidu křemičitého rozpustného ve vodě a předpokládá se, že závisí na specifických strukturně fyzikálně-chemických vlastnostech (Lela Munjas Jurkić, 2013).Zásobování potravinami poskytuje dohromady dostatek křemíku ve výše uvedených způsobech, které by mohly být absorbovány a výrazně zlepšily celkové lidské zdraví navzdory negativnímu vnímání oxidu křemičitého jako zdravotního rizika..Dietní zdroje biologicky dostupného křemíku zahrnují celá zrna, obiloviny, pivo a některé druhy zeleniny, jako jsou zelené fazolky. Křemík ve formě oxidu křemičitého nebo oxidu křemičitého (Si02) je běžnou potravinářskou přísadou, ale má omezenou absorpci střev. (Ray Sahelian, 2016).Křemík je již spojován s mineralizací kostí, syntézou kolagenu, pokožkou, vlasy a nehty, aterosklerózou, Alzheimerovou chorobou, posilováním imunitního systému a dalšími poruchami nebo farmakologickými účinky.. Bylo navrženo, že křemík má úlohu při tvorbě pojivové tkáně a je přítomen v množství 1-10 ppm ve vlasech. Kyselina orthokřemičitá stabilizovaná cholinem je biologicky dostupná forma křemíku, u které bylo zjištěno, že zlepšuje mikroreliéf kůže a mechanické vlastnosti kůže u žen s fotosenzitivní kůží.. Orální příjem stabilizované kyseliny orthokřemičité s cholinem měl pozitivní vliv na pevnost v tahu včetně elasticity a roztržení vlasů a vyústil v tlustší vlasy (Barel A, 2005)..Ve studii z roku 2008 užívalo 136 žen s osteopenií kyselinu ortokřemičitou spolu s vápníkem a vitamínem D nebo jednoduché placebo každý den po dobu jednoho roku. Po skončení roku účastníci, kteří dostávali kyselinu ortokřemičitou, prokázali větší zlepšení tvorby kostí .Vědci to přisuzují schopnosti kyseliny orthokřemičité stimulovat produkci kolagenu (bílkoviny v pojivové tkáni) a podporovat rozvoj "buněk tvořících kosti".. Jedna z prvních studií provedená v roce 1997 zkoumala účinky kyseliny ortokřemičité  na zdraví kloubů u telat. Výzkumníci zjistili, že telata, která byla krmena doplňkem kyseliny orthokřemičité, měla obvykle vyšší koncentraci kolagenu v chrupavce, což by mohlo znamenat silnější a zdravější klouby.. Výzkumníci nebyli zcela jisti, zda doplnění kyseliny orthokřemičité by mělo za následek stejné účinky u lidí, i když novější studie naznačují, že OSA může replikovat podobné výsledky..