CZK

Podle vědců sója nechrání před rakovinou prsu, ale naopak urychluje její rozvoj

Zprávy více vědců zveřejněné v různých publikacích věnujících se rakovině upozorňují na to, že konzumace sóji potlačuje rakovinu prsu. Přesto mnoho jiných výzkumů nejenže protiřečí těmto prohlášením, ale je zcela vyvrací.

Výzkumníci v Centru pro výzkum rakoviny Memorial Sloan Kettering v New Yorku, kteří se zabývají zkoumáním invazivního karcinomu prsu, varují ženy, že přidávání sóji do stravy urychluje šíření rakovinových buněk v prsu.


Asiatky sice konzumují hodně sóji, ale fermentované. Proto porovnávání nízkého výskytu rakoviny prsu v Asii s tamní hojnou konzumací sóji neobstojí.

Sója obsahuje velké množství přírodních toxinů nebo takzvaných "antinutrientů". Ty jsou silnými inhibitory enzymů, které blokují účinek trypsinu a dalších enzymů potřebných k trávení bílkovin.

Tyto inhibitory jsou velké, těsně poskládané formy proteinů, které se během běžného vaření zcela nedeaktivují. Mohou pak způsobovat vážné žaludeční potíže, zhoršené trávení proteinů a chronický nedostatek aminokyselin.

V testech, které byly provedeny na zvířatech, strava s vysokým obsahem trypsinových inhibitorů zapříčiňovala zvětšení a patologická onemocnění slinivky břišní, včetně rakoviny.

Sója urychluje progres rakoviny prsu

Výzkumníci z Centra pro výzkum rakoviny Memorial Sloan Kettering porovnávali nádorové tkáně před a po 30denním podávání sójového výživového doplňku. Kontrolní skupina konzumovala placebo.

Výzkumem bylo zjištěno, že u žen, které užívaly výživový doplněk se sójou, nastaly změny v projevech určitých genů, o kterých je známo, že podporují buněčný růst. Na základě těchto zjištění dospěli vědci k závěru, že sójový protein by mohl potenciálně urychlit progresi onemocnění. Ve studii se uvádí:

"Tyto údaje vyvolávají obavy, že sója může v podsouborech žen působit jako stimulant rakoviny prsu."

V současnosti tisíce žen konzumují sóju v přesvědčení, že ta je chrání před rakovinou prsu. Přesto v roce 1996 výzkumníci zjistili, že u žen konzumujících sójový proteinový izolát, byl zjištěn zvýšený výskyt epiteliální hyperplazie, což je předpokladem vzniku nádorů.

O rok později bylo zjištěno, že dietetický genistein (což je fytoestrogen) stimuluje buňky prsu ke vstupu do buněčného cyklu. Toto je objev, který vedl autory studie k závěru, že ženy by neměly konzumovat sójové produkty k prevenci rakoviny prsu .

"To, že sója zabraňuje rakovině prsu je mýtus," říká Kaayla T. Daniel, PhD, autorka filmu "Úplný příběh o sóji: odvrácená strana oblíbené "zdravé" potraviny Američanů".

"Početní studie dále ukazují, že sója může způsobit, přispět nebo dokonce urychlit progresi rakoviny."

U všech účastnic této studie byly nedávno provedeny biopsie prsu a všechny byly diagnostikovány ve stadiu jedna nebo dva rakoviny prsu. O dva až tři týdny později byla všem naplánována mastektomie nebo lumpektomie.

Podle výzkumných pracovníků zatím není jasné, zda je takový progres rakoviny možné zvrátit.

Vegánky a vegetariánky sú rizikovou skupinou

Podle vyjádření Dr. Jacqueline Bromberg, spoluautorky studie, u několika z žen s vysokými hladinami genisteinu byly zaznamenány změny ve specifikovaném souboru genů, o kterých je známo, že ovlivňují růst buněk rakoviny prsu, smrt nebo některé aspekty patologie rakoviny prsu.

Tyto změny se projevily u těch žen, které konzumovaly kolem 51,6 gramů sóji denně, což je ekvivalent asi čtyř šálků sójového mléka denně.

Výzkumníci došli k závěru, že lidé, kteří pravidelně konzumují sóju, přijmou do svého těla takovou dávku denně. Platí to především o vegetariánech a těch, kteří nejedí mléčné výrobky.

Dr. Bromberg se vyjádřil takto: "Nemluvíme o dvacetinásobně větším množství sóji. Mluvíme o něčem, co člověk běžně konzumuje."

Podle průzkumu z roku 1998 bylo průměrné množství sójového proteinu spotřebovaného denně v Japonsku přibližně 8 gramů u mužů a 7 gramů u žen. To je méně než dvě čajové lžičky.


Američané a Evropané konzumují množství, která tento objem daleko přesahují. Vinu na tom má také přidávání sójové mouky do pečiva. Mnozí lidé si pak ani neuvědomují, že ve svém pečivu konzumují velké množství sóji.

Geneticky modifikovaná sója představuje další riziko

Jakákoliv složka uváděná jako sójové boby nebo sója na kterémkoli seznamu složek nějakého výrobku je s 93% pravděpodobností geneticky modifikovaná (GMO). Neplatí to v případě, pokud je explicitně uvedeno, že pochází z organického zdroje. Ovšem ani bio sóji se nedá věřit. Sója je totiž velmi problematickou obilovinou.

Ne-bio zdroje sóji se do mnoha zemědělských postupů aplikují s označením jako bio.

Ministerstvo zemědělství USA (USDA) v roce 2011 odhalilo spiknutí při dovozu produktů s padělanými certifikáty o jejich bio původu. Šlo o produkty vyráběné necertifikovanými dodavateli v Číně.

Čínská firma použila padělaný certifikát k tomu, aby označila nebio obiloviny, včetně sójových bobů, prosa a pohanky, jako certifikované bio.

Takové podvody se stávají každoročně a odhalit se podaří jen zlomek z nich. Dokonce i sójové boby pocházející z domácí bio produkce se v současnosti ověřují, zda jejich původ není GMO.

Ani organická (bio) sója však nezmění toxicitu nefermentovaných zdrojů, kterými je v tak obrovské míře zásoben trh s potravinami.

Většina sóji není fermentovaná

Fytáty obsažené v nefermentovaných sójových produktech ve skutečnosti brání absorpci bílkovin a čtyř klíčových minerálů: vápníku, hořčíku, železa a zinku. Jejich účinek je v tomto směru silnější než účinek fermentovaných zdrojů.

Sójové boby ve své přirozené formě obsahují fytochemikálie, které mají na lidské tělo toxické účinky. Třemi hlavními antinutričními látkami jsou:

  • fytáty
  • enzymové inhibitory
  • goitrogeny

Existence těchto antinutričních látek je nástrojem vytvořeným přírodou na ochranu rostliny sóji. Zaručuje jí to dostatečně dlouhou životnost na to, aby se mohla účinně reprodukovat. Fytáty fungují jako imunitní systém rostliny, nabízející mu ochranu před slunečním zářením a invazí ze strany bakterií, virů nebo hub.

Díky fytátům rostlina sóji nechutná pasoucím se zvířatům. Všechny rostliny jsou vybaveny určitými antinutričními charakteristikami, ale rostlina sóji je na tyto chemikálie obzvláště bohatá.

Pokud tyto nejsou odstraněny rozsáhlou úpravou, například fermentací nebo namáčením, sójové boby jsou a zůstávají jednou z nejhorších potravin, které člověk může jíst.

Využitelnost čistého proteinu nefermentované sóji je 61%, což je poměrně málo. Nejběžnější sója (99%), prodávaná ve větších potravinových řetězcích v podobě sójových mlék a zpracovaných potravin je nefermentovaná. To může mít smrtelné následky.

Zdravotní rizika nefermentované sóji

Nefermentovaná sója byla výzkumníky označena jako příčina:

  • bolestivého trávení
  • rozpadu imunitního systému
  • PMS (premenstruačního syndromu)
  • endometriózy
  • reprodukčních problémů u mužů i žen
  • alergií
  • ADD a ADHD (porucha pozornosti a porucha pozornosti doprovázená hyperaktivitou)
  • vyššího rizika vzniku onemocnění srdce a rakoviny
  • podvýživy
  • ztráty libida

Fermentované zdroje sóji, jako jsou natto, miso, tempeh a některé fermentované druhy tofu jsou pravděpodobně jediné druhy sóji, které by mohli lidé konzumovat, i to jen tehdy, pokud tyto produkty nejsou GMO, ale jsou skutečně pravé bio.

Často však neexistuje žádná záruka, že to, co je napsáno na etiketě, se zakládá na pravdě. Proto je sóji se lépe zcela vyhýbat.

Při konzumaci potravy se trávicí enzymy, kterými jsou amyláza, lipáza a proteáza, vylučují do zažívacího traktu, aby podpořily rozložení potravin a uvolnily živiny k asimilaci do těla. Vysoký obsah inhibitorů enzymů v nefermentované sóji narušuje tento proces a znemožňuje úplné strávení sacharidů a bílkovin obsažených v sójových bobech.