CZK

Lékaři varují před používáním alobalu

Lékaři varují před používáním alobalu v kuchyni: Přestaňte nebo snášejte následky

Alobal je v našich domácnostech poměrně běžnou součástí kuchyní. Kromě pečení se často používá i k prodlužování trvanlivosti potravin tím, že se do něj balí jídlo a takto uchovává v chladničce.

Praktikanti alternativní medicíny využívají alobal také k léčbě některých onemocnění. Dlouho však panovaly obavy o jeho bezpečnosti, které se v poslední době začínají potvrzovat.


V čem tkví hlavní problém alobalu

Největším problémem alobalu je, že je vyroben z hliníku. Jedná se o kov, který je pro tělo toxický. Hliník způsobuje tělu různé zdravotní potíže – od těch mírných až po závažná poškození mozku .

Současné studie dokonce prokázaly, že je je spojován se vznikem Alzheimerovy choroby.

Kromě toho, hliník může způsobovat i tato onemocnění:

  • ztrátu paměti
  • nedostatek koncentrace
  • problémy s tělesnou rovnováhou
  • ztráta kontroly nad ovládáním svalů

Také se věří, že balení potravin do alobalu a jejich následné uskladnění v chladničce nebo tepelná příprava v troubě mohou způsobit poškození kostní struktury .

Je tomu tak proto, že hliník snižuje hustotu kostí odvápněním a tím je činí je více lámavými.

Další rizika hliníku pro zdraví

Dalším významným problémem alobalu je, že vyvolává potíže s dýcháním v případě, že se vdechnou částečky hliníku do plic.

V tomto případě může vyvolat fibrózu plic.


Bezpečné není ani grilování masa nebo ryb v hliníkové fólii. Při vysokých teplotách se uvolňuje vysoké množství tohoto nebezpečného kovu do vašeho jídla.

Únik je ještě vyšší, pokud se přidají k jídlu nějaké kyselé přísady, jako například plátky citrónu.

Výzkumníci z americké Univerzity v Sharjah věří, že během jednoho vaření jídla v alobalu se do něj uvolní až 400 mg hliníku. Šlo o zjištění chemického inženýra a vedoucího univerzitního výzkumného týmu, Dr. Essam Zubaidiho.

Ten odhalil, že pokud je alobal vystaven vysokým teplotám, výrazně se zvyšuje i míra úniku hliníku k jídlu.

Doporučuje proto, aby se v alobalu nikdy nepekli bylinky, rajčata a citrusové ovoce jako jsou citróny , limetky či pomeranče.

Závěr

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že maximální denní příjem hliníku by neměl překročit 60 mg.

Tento fakt dělá z alobalu pro vaření a uskladnění potravin velmi nebezpečnou látku, protože jen při jednom vaření se z něj k jídlu uvolní až 400 mg.