Česnek medvědí je léčivá rostlina, podporující trávení a tvorbu krve.
Česky: Česnek medvědí Latinsky: Allium ursinum Slovensky: Cesnak medvedí
Léčivé účinky
- Reguluje činnost žaludku.
- Podporuje trávení.
- Ničí střevní parazity.
- Zrychluje tvorbu krve.
- Snižuje krevní tlak.
- Pomáhá proti chřipce.
- Pomáhá při astmatu.
- Urychluje hojení ran a vředů.
- Přírodní antibiotikum a antioxidant.
- Pomáhá proti ateroskleróze.
- Uklidňuje křeče hladkého svalstva.
Použití a přípravky
Česnek se používá v kuchyni, jeho natí se koření polévky, omáčky a masa. Ovšem největší využití najde v léčitelství, kde se používá jako doplněk stravy pro zlepšení trávicího ústrojí, krevního oběhu nebo jako prevence proti nachlazením.
Jde o přírodní antibiotikum a antioxidant. Je rovněž skvělým zdrojem vitaminu C a železa. A najdeme v něm také vitamíny (A, B1, B2), glykosidy a hořčiny.
Tinktura z medvědího česneku: Vezměte hrst nadrobno nakrájených listů a vložte je do nádoby. Zalijte 38-40% alkoholem, budete potřebovat asi 1 litr. Uložte na teplé místo, nejlépe v blízkosti topení. Ale pozor, teplota při maceraci by neměla dlouhodobě překročit 40°C. Po dvou týdnech hotovou tinkturu přeceďte. Užívejte podle potřeby 20-25 kapek denně.
Víno z medvědího česneku: Velkou hrst listů nadrobno nakrájených opravdu krátce povařte ve 250 ml bílého vína. Podle chuti můžete osladit medem nebo sirupem. Popíjejte po doušcích každý druhý den - uchovávejte v lednici.
O česneku medvědím
Česnek medvědí je vytrvalá rostlina. Na rozdíl od česneku kuchyňského má podzemní cibuli podlouhlou, která se nerozpadá na jednotlivé stroužky. Česnek medvědí roste po celé v Evropě, i v ČR, převážně na Moravě a v jihozápadní části Čech.
Česnek se používá jako léčivá rostlina a zelenina. Nezřídka se také pěstuje pro okrasu. Podporuje chuť k trávení, proto se natí koření různé pokrmy. Význam má i ve včelařství.
Kontraindikace:
Medvědí česnek je obecně považován za bezpečnou rostlinu. Nicméně, existují zprávy o hemolytické anémie při jeho nadměrném užívání, způsobené přítomností sulfidu dialilu, toxického pro erytrocytů. Nelze rovněž vyloučit individuální citlivost, takže zpozorujete-li na sobě nějaké nežádoucí účinky, raději s jeho užíváním přestaňte. Neměli by ho rovněž užívat lidé s žaludečními a dvanáctníkovými vředy.