Známe ji jako zdroj oblíbeného sladidla, ovšem může nabídnout i léčivé účinky. Cukrová třtina nebo také sugarcane nám totiž poskytuje i jeden odpadový produkt - melasu, kterou velmi dobře znají milovníci zdravé výživy. Nejde o jednu rostlinu, ale několik druhů vysokých vytrvalých trav rodu Saccharum.
Léčebné účinky
• skvěle podporuje imunitní systém
• díky obsahu některým minerálů zvyšuje hladinu testosteronu a podporuje mužskou plodnost
• prostřednictvím vysokého obsahu vápníku a naopak nízkému obsahu fosforu může v konečném důsledku podporovat mineralizaci kostí
• brání osteoporóze
• poskytuje přírodní zdroj draslíku, díky tomu pomáhá normalizovat krevní tlak
• vysoký obsah antioxidantů poskytuje ochranu buněk před oxidačním stresem
• nadprůměrný obsah železa, zinku a hořčíku dává melase také pozitivní vliv na naši paměť a koncentraci
• pomáhá proti ekzémům, vyrážkám a dalším problémům kůže
• poskytuje asi o 30% méně kalorií než cukr
• má mírně projímavý účinek, tudíž ji lze použít při zácpě
Použití a přípravky
Z cukrové třtiny získáváme dva důležité produkty - třtinový cukr a melasu. Zatímco třtinový cukr žádné prokázané pozitivní účinky nemá a o tom, o kolik je lepší oproti běžnému rafinovanému cukru, se stále vedou spory, melasa je na tom o poznání lépe.
Melasa je vlastně vedlejším produktem výroby třtinového cukru, používaného v cukrářském průmyslu. Dříve se považovala za odpad, ale dnes její popularita stále roste. A to především díky organoleptickým vlastnostem, ovšem i díky její přirozené sladkosti, která umožňuje její použití jako náhrady za bílý cukr např. u diabetiků nebo u milovníků zdravé výživy. Melasa je obvykle k dostání ve formě hustého sirupu, ovšem čas od času ji lze zahlédnout i jako krystalizovaný produkt. Může se pyšnit hnědou barvou a sladkou, podle druhu melasy lehce karamelovou příchutí. Nejsladší je melasa, získávána z prvního varu. Naopak melasa třetího varu obsahuje méně cukru (a tedy i kalorií méně), zato nabídne více minerálů a nejvíce karamelovou chuť.
Měli byste vědět: melasa se nemusí získávat jen z cukrové třtiny, lze jí získat i při výrobě cukru z červené řepy, rohovníku, hroznového vína, granátového jablka nebo třeba z moruší.
Vlastnosti melasy
Na rozdíl od známějšího třtinového cukru obsahuje melasa mnoho cenných sloučenin - zejména vitamínů a minerálů. Neexistují prozatím dostatečně průkazné studie, které by potvrzovaly léčivé účinek melasy, vycházíme tedy spíše s jejího lidového použití. Ne nadarmo se jí na plantážích říká černé zlato.
Co všechno nám melasa nabídne
Z makronutrientů se v melase vyskytují hlavně uhlohydráty, a to výhradně ve formě jednoduchých cukrů. Neobsahuje ovšem žádný tuk ani vlákninu.
• Má přibližně o 25-30 % méně uhlohydrátů než cukr (50-80 g na 100 g).
• Uplatní se jako cenný zdroj aminokyselin.
• Nabídne mezi 1,6 do 3,2 g cenného proteinu ve 100 g produktu.
• Má přibližně o 25 % méně kalorií než bílý cukr. Ve 100 g melasy najdeme asi 260-300 kcal.
• Obsahuje vitamíny - biotin (vitamín H) a kyselina listová (vitamin B9), vitamin B 6 a kyselinu pantothenovou. Díky vitaminům B je melasa nezbytná pro zdraví a krásný vzhled pokožky.
• Jde o zdroj minerálů - zejména vápníku, železa, hořčíku a draslíku.
Díky těmto vlastnostem se melasa může stál skvělou součástí zdravé výživy. Vápník, který obsahuje, se totiž podílí na prevenci hypertenze a hypercholesterolémie. Vysoký obsah železa může pomoci při léčbě anémie. Draslík a hořčík pak pozitivně působí na nervový systém a celkově podporují paměť a koncentraci.
Charakteristickou barvu dávají melase karamelové sloučeniny a melanoidy. Obsahuje také některé méně známé organické kyseliny, zejména kyselinu mléčnou nebo kyselinu citrónovou, oxalactovou, šťavelovou a huminovou. Díky nim má rovněž mírně projímavý účinek, takže ji lze použít při zácpě.
Měli byste vědět: Je třeba si uvědomit, že železo přítomné v melase je tzv. nehemové železo. Je tedy o něco méně stravitelné než železo živočišného původu.
Další použití melasy
Melasa se v kuchyni používá zejména jako zdravější alternativa k cukru, a to opravdu mnoha způsoby. Můžeme ji servírovat jako doplněk k jídlům, sendvičům, sladkostem apod. Může osladit vaše nápoje, hodí se k ovocným koktejlům, jogurtům a tvarohu.
Měli byste vědět: V potravinářském průmyslu se melasa používá také jako pomocník při výrobě pekařských a krmných kvasnic, alkoholu apod. Někdy také rovněž při pančování medu.
Přidává se také do přípravků na ochranu rostlin, a to zejména jako médium, umožňující vývoj prospěšných mikroorganismů, které hnojí substrát. A využívá se i v kosmetickém průmyslu, např. pro výrobu mýdla.
Ještě před několika bylo tuto jedinečnou surovinu možné zakoupit pouze v obchodech se zdravou výživou. Ovšem dnes je k dostání v supermarketech, lékárnách apod.
Melasa - recepty pro zdraví
Doporučené množství melasy pro denní dávku je 1-2 lžičky. Zajistí vám přísun potřebných vitamínů a minerálů, a to zvláště pokud ji použijete jako zdravé sladidlo a nahradíte s ní běžný cukr. V případě, že právě bojujete s nějakou nemocí nebo se naopak snažíte z nějaké infekce zotavit, můžete denní dávku melasy zvýšit i na čtyři lžičky (některé zdroje uvádějí i deset, to už je však spíše extrém určený pro případy, kdy lidé nejsou schopni pozřít prakticky žádné jídlo).
Proti zácpě použijte jednu lžičku melasy, rozmíchanou v šálku teplé vody a vypijte ráno, nejlépe na lačno, další jídlo si dopřejte nejdříve půl hodiny poté.
Melasu lze také aplikovat přímo na kůži. A to v době léčebného zábalu, potřete s ní místo, postižené ekzémem, lupénkou, kopřivkou apod. Poté zabalte do textilie (lze nechat i volně na vzduchu) a nechte 15-20 minut působit. Opakujte podle potřeby 2-3x denně.
Měli byste vědět: Pokud chcete namísto cukru používat melasu, nahraďte každý šálek cukru přibližně 1,25 šálků melasy. Zároveň v receptu odečtěte dvě polévkové lžíce libovolných tekutin. Budete tak mít jistotu, že konzistence pokrmu zůstane stejná.
O cukrové třtině
Cukrová třtina není v tomto případě jedna rostlina, ale hned několik druhů vysokých vytrvalých trav rodu Saccharum (kmen Andropogoneae). Tyto trávy pocházejí z teplých mírných tropických oblastí jižní a jihovýchodní Asie - z Polynésie a Melanésie Používají se k výrobě cukru.
Rostliny jsou vysoké dva až šest metrů a mohou se mezi sebou libovolně křížit. Dnes se proto pro komerční produkci cukru používají zejména uměle vytvořené hybridy s vyšším výnosem. Dnes nám třtina poskytuje asi 80 % celosvětové produkce cukru, ten zbylý se obvykle vyrábí z cukrové řepy.
Tato tráva roste hlavně v tropických a subtropických oblastech. Je nezbytná nejenom pro výrobu cukru a melasy, ale také rumu, cachacy (tradiční brazilský nápoj), bagasy a ethanol. V některých se její dlouhé stvoly a zejména listy používají k výrobě rohoží a doškových střech. Mladá ještě nerozkvetlá květenství se konzumují syrová, dušená nebo opékaná, a to především v Asii, včetně Fidži a některých ostrovních komunit v Indonésii.
Jako první si této nevšední rostliny povšimli Peršané. Popsali ji jako "rákosí, které produkuje med bez včel". Narazili na ni v Indii a to mezi 6. a 4. stoletím před naším letopočtem. Cukr z Indie byl považován za velmi cennou komoditu a to až do 18. století, kdy začaly plantáže cukrové třtiny vyrůstat také v Karibiku a Jižní Americe.
Kontraindikace
Melasa není dobrou náhradou cukru u osob, trpících inzulínovou rezistencí a diabetem. Lze ji použití pro zpestření jídelníčku, ovšem nikoli jako hlavní sladidlo.