Para ořechy

Para ořechy a zdraví

Para ořech neboli brazilský ořech sebou představuje semeno stálezeleného stromu - juvie ztepilá (Bertholletia excelsa). Roste v deštných pralesích Jižní Ameriky a může se dožívat více než 500 let. Pěstuje se jen zřídka, většina ořechů tudíž pochází z divoce rostoucích stromů. Dřevnaté tobolky v době zralosti opadávají a jsou sbírány domorodými sběrači. Mohou vážit až 2,3 kg, takže aby se vše obešlo bez incidentů, sběrači vyčkávají na období, kdy většina spadne dolů a nosí ochranné helmy. Skořápka je velmi tvrdá a existuje pouze jeden amazonský živočich, který ji dokáže rozlousknout - hlodavec aguti. Každý plod obsahuje cca 15-20 semen (para ořechů) a lidé je extrahují mačetami. Konzumují se buď syrové, nebo blanšírované.

Dříve byla největším producentem ořechů Brazílie, v dnešní době je to Bolívie. Název ořechu je pravděpodobně spojen s brazilským přístavem Pará, odkud bylo zboží vyváženo do Evropy.

Para ořechy jsou nutriční elektrárnou. Poskytují zdravé tuky, antioxidanty, vitamíny a minerály. Mají obzvláště vysoký obsah selenu (průměrně 96 mcg na ořech, některé však mohou obsahovat i více), mědi, zinku a hořčíku.

100 g ořechů obsahuje: 656 kcal, 14 g bílkovin, 66 g tuků, 12 g sacharidů, 8 g vlákniny, 988% denního příjmu

Účinky

  • Obsažený selen je nezbytný pro správné fungování štítné žlázy a metabolismus. Je vhodný jak v případě potíží, tak i v rámci prevence. Novozélandský výzkum z roku 2009 zjistil, že konzumace dvou para ořechů denně byla stejně účinná jako užívání doplňků stravy s obsahem selenu (1).
  • Para ořechy podporují imunitní systém a některé studie zaznamenaly protizánětlivé účinky (2).
  • Obsahují antioxidanty, zvyšují ochranu buněk před poškozením.
  • Nenasycené mastné kyseliny podporují regulaci cholesterolu a zdraví srdce. Brazilský výzkum z roku 2013 poukázal na schopnost ořechů snižovat hladinu špatného cholesterolu (LDL) a naopak zvyšovat množství toho hodného (HDL) (3).
  • Para ořechy posilují nervy a mozek, odporují koncentraci a paměť (4). Některé výzkumy dávají do spojitosti nízké hladiny selenu s neurodegenerativními onemocněními jako je Alzheimerova či Parkinsonova choroba (5, 6).
  • Neobsahují gluten, takže jsou vhodné pro jedince s alergií na pšenici a bezlepkovou dietou.

Nežádoucí účinky

U tamních obyvatel Amazonie nebyly prokázány negativní účinky či známky toxicity ve spojitostí se zvýšeným příjmem selenu (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21856002/). Ovšem i přesto se doporučujeme držet zlatého pravidla "vše s mírou". U para ořechů se nedoporučuje překračovat množství 1-3 ořechů denně.

0,00 Kč