CZK

Organismus každého člověka je optimálně naprogramován na přibližně 130 let života, podle toho, jak o své zdraví pečujeme. To, zda zestárneme zdraví nebo onemocníme a zemřeme předčasně, závisí na mnoha faktorech.

Proč vzniká nerovnováha vnitřního pH prostředí

Konzumace množství potravin bohatých na bílkoviny stimuluje tvorbu kyselinového odpadu, který je vedlejším produktem buněčného metabolismu.

Během vstřebávání těchto potravin se vytvářejí jedovaté kyseliny (kyselina sírová a fosforečná).

Stres, emocionální napětí, nesprávná výživa, nízká fyzická aktivita, nikotin, alkohol, chemická léčiva a znečištění životního prostředí neumožňují tělu kyselý odpad zcela odstranit.

Kyselý odpad se hromadí, což způsobuje okyselení vnitřních tekutin (krev, extracelulární tekutina, lymfa) a dochází k narušení rovnováhy mezi kyselinami a zásadami v těle.

Rovnováha mezi kyselinami a zásadami je tvořena specifickým podílem koncentrací vodíkových (H+) a hydroxylových (OH-) iontů v tělových tekutinách. Normální metabolismus probíhá tehdy, když je mezi těmito dvěma elementy rovnováha.

Narušená rovnováha způsobuje metabolické poruchy, má vliv na schopnost hemoglobinu přenášet kyslík do tkání a mění aktivitu organických látek a chemických procesů v těle.

Kyselost nebo zásaditost je určena indikátorem pH. Ten ukazuje na množství kyselin v jakékoli látce, která obsahuje vodu. Hodnoty pH se mohou lišit od 0 do 14.

6 stupňů překyselení- Dr. M. Worlitschek následující stupně překyselení podle jejich závažnosti:

1. Optimální rovnováha mezi kyselinami a zásadami.

2. Latentní acidóza – skryté překyselení. Krev má ještě dobré hodnoty pH, ale ve zplodinách ostatních orgánů již převažuje kyselinový odpad. Pacient v takovém stadiu se necítí vysloveně nemocný, pozoruje však jisté příznaky jako únavu , zácpu, bolesti žaludku.

3. Akutní acidóza – přechodné překyselení. Většinou se jedná o projev infekčního onemocnění. Infekce totiž nutí tělo k takovým protiopatřením jako je horečka, zácpa, záněty, zvýšené vylučování moči.

4. Chronická acidóza – chronické překyselení. Tato forma se projevuje často až drastickým klinickým obrazem nemoci, často připisované "neznámým příčinám" (například při revmatu).

5. Lokální acidóza – místní překyselení. Nastává porucha prokrvení důsledkem vysoké srážlivost krve a aterosklerózy, nebo může dojít k nedostatku kyslíku způsobeném klesající tekutostí krve. V nejhorším případě se céva tak ucpe, že tkáň se udusí a odumírá

6. Kyselinová smrt – má mnoho podob, například. selhání ledvin, smrtelný infarkt, rakovina, nebo diabetické koma.

Které nemoci vyvolává okyselování těla

Zdravé buňky v našem těle mají alkalický charakter.

Je vědecky dokázáno, že tělo má přebytek kyselin ve všech případech onemocnění. Pokračující a rostoucí okyselení těla způsobuje oběhová onemocnění a vytváří dobré podmínky pro rozvoj různých "neduhů" a bolestí .

Nejčastějším důvodem těchto bolestí je nahromadění kyselin v těchto částech těla.

Když se vnitřní prostředí stává kyselejším, měkké erytrocyty (červené krvinky) ztuhnou a tvrdnou. Je pro ně problém dostat se do vlasově tenoučkých kapilár za účelem přenosu výživných látek a odstranění odpadu.

Takovým způsobem kyselé prostředí zhušťuje krev, což je jedním z důvodů hypertenze .

Vyšší hromadění kyselého odpadu v blízkosti jakéhokoli orgánu způsobuje oběhovou nerovnováhu a brání zásobování těla životně důležitými látkami . Funkce orgánů klesá a začínají se rozvíjet nemoci.

Pokud se kyselý odpad hromadí v blízkosti slinivky břišní, ovlivní se produkce inzulínu a takové podmínky mohou vést k rozvoji cukrovky .

Hromadění krystalů kyseliny močové v chrupavkách kostních kloubů způsobuje dnu .

Jak napravit překyselování těla?

K zastavení překyselování těla je třeba provést tyto kroky:

1. Změna stravovacích návycích

Přijímat více zásaditých potravin (zeleninu, ovoce, čerstvé ovocné šťávy). Zásaditých potravin je přirozeně méně než kyselých.

Konzumování pouze zásaditých potravin je poměrně náročné, připravovat různé pokrmy z omezeného výběru produktů vyžaduje určitou kreativitu.

K nejdostupnějším potravinám s převahou kyselin patří: ančovičky, arašídy, avokádo, bůček, bílé víno, čokoláda, ementál (45% tuků v sušině), husacina, jehněčí, párky, salámy, játra, kandované ovoce, kapr, kečup, klobá tuk, koňak, zákusky, sardinky, atp.

Nejdostupnější zásadité a neutrální potraviny jsou: ananas, lilek, banány, brokolice, camembert (30% v sušině), česnek, cibule, citrony, podmáslí, třešně, hrášek, hrušky, jahody, jogurt, kedluben, zelí (bílé, červené, kysané ), jablka, minerálka (bez oxidu uhličitého), petržel, pórek, růžičková kapusta, rajčata, šípky, chřest, špenát, okurky, treska skvrnitá, vodový meloun, brambory.

2. Relaxace

Jedná se o další způsob zvýšení zásaditosti našeho těla. Problémem však často bývá, že lidé, jejichž tělo je překyselené, se jen těžko dokáží uvolnit .

Z důvodu nadbytku kyseliny mají nadledvinky obvykle vyčerpané. Jsou proto často podráždění a jejich nálada se dokáže rychle měnit.

Zdá se, že tito lidé si nedokážou udržet stabilní duševní stav, protože jejich těla neustále vyžadují nové dávky kyselin.

3. Zvýšený příjem čisté vody

Výborným a jednoduchým lékem je pravidelné a dostatečné pití vody . Voda je rozpouštědlo, které čistí naše buňky, odstraňuje odpad a hydratuje kůži.

Voda zpracovaná tělem je hlavní složkou extracelulární tekutiny. Naše orgány se " koupou" v této kapalině, která přenáší výživné látky do buněk.

Na zpáteční cestě se zase přepravují nestrávené zplodiny látkové přeměny a oxid uhličitý s vodou v lymfu a v krvi. Ty putují k vylučovacím orgánům ledvinám, plicím a pokožce, kde tělo zase opouštějí ve formě moči, vydechovaného vzduchu a potu.

Tento proces látkové výměny je často narušen nedostatečným pitím vody . Naše buňky jsou "vyschlé", což následně ovlivňuje tělesné funkce, chemické procesy i odstraňování kyselého odpadu.

4. Čaje a doplňky stravy

Starodávným osvědčeným nápojem na očištění od kyseliny jsou čaje jako vojtěškový (speciální odrůda vojtěšky seté), přesličkový nebo indiánský čaj (lapacho).

Za zmínku stojí i čerstvé výhonky z vojtěšky Medicago Sativa, výtažek ze zeleného ječmene a obilné klíčky.