CZK

Překyselení organismu

Překyselení je způsobeno nesprávnou výživou. K potravinám, které jsou zdrojem kyselin, patří např. maso, uzeniny, trvanlivé mléko (vysokoteplotně upravené) a vejce. Mezi potraviny, které při trávicím procesu kyseliny tvoří, se řadí např. sladké pečivo, výrobky z bílé mouky, káva a také alkohol.

Překyselení se zpočátku projevuje drobnými zdravotními problémy, jako je slabost, únava, nechutenství a  oslabení imunity. Tyto potíže byste neměli podceňovat. Jestli je váš organismus překyselený, zjistíte snadno. Stačí si pomocí testovacího proužku (z lékárny) změřit hodnotu pH moči.

Následná onemocnění: Jestliže je organismus překyselený, snaží se tento stav vyrovnávat. Ukládá kyseliny do podkožního vaziva a do chrupavek. To může vést ke vzniku revmatu a fibromyalgii (bolestivé svalové onemocnění). Kyseliny navíc odebírají kostem důležité minerální látky, což může vést až ke vzniku osteoporózy.

Léčba: Silně překyselený organismus vyžaduje zásaditou terapii, aby byla v organismu opět nastolena rovnováha. Speciální přípravky doplňují hladinu hydrogenuhličitanu, látky chránící organismus před překyselením. Preparát musí být odolný proti žaludečním kyselinám, aby k uvolňování hydrogeuhličitanu  docházelo až v tenkém střevě.

Prevence: Pokud vás trápí mírné překyselení nebo chcete-li se jen preventivně chránit, měli byste změnit své stravovací návyky. Jezte hodně čerstvého ovoce a zeleniny a celozrnných výrobků, zakysané mléko, sýry, tvaroh a ořechy. Proti překyselení organismu pomáhá pouze čerstvé ovoce, kompotované má přesně opačný účinek!


Jak odstranit překyselení těla způsobující řadu nemocí? Jezte tyto zásadotvorné potraviny

Je jasné, že naše strava musí být rozmanitá, abychom hladiny minerálů a vitamínů ve svém těle udržovali v rovnováze. Jelikož žijeme ve stresující době a velmi dobře víme, že ovoce a zelenina se už nepěstují tak jako kdysi, mnozí raději sáhneme po doplňcích stravy.

Berete-li jakékoli doplňky stravy, je důležité vědět kdy je pro ně nejlepší čas. Vitamíny je dobré brát ráno, neboť vám dodávají vitalitu. Minerály je naopak lepší brát večer, protože dokážou naše tělo uklidnit.

Kromě adekvátního množství všech potřebných nutričních látek je nezbytné udržovat rovnováhu pH vnitřního prostředí.

Překyselení organismu totiž vytváří vhodné podmínky pro množení se patogenních bakterií, hub, kvasinek a dalších škodlivých mikroorganismů. Dlouhodobé překyselení těla může dokonce vyústit v propuknutí rakoviny.

5 nejlepších zásadotvorných potravin

Je to poměrně obtížné vybrat pouze těch 5 nejlepších alkalických potravin, protože určitě existuje více než 5 dobrých. Pokud bychom vám mohli doporučit ty nejprospěšnější, pak podle našeho názoru jde o následující:

1. Pohanka

Je vynikající náhradou pšenice. Obsahuje rutin, který dodává energii a je také výborná při léčbě a prevenci kardiovaskulárních chorob.

Doporučuje se u těch, kterým se velmi snadno dělají modřiny a také obecně pro ženy, které mají potíže s praskáním kapilár. Pohanka je skvělou volbou kdykoli během dne.

2. Mangold, kel, kapusta

Tyto druhy zeleniny se často uvádějí jako potraviny 21. století, bez ohledu na to, zda se jedná o jejich vliv na mužské nebo ženské zdraví. Mají antivirové, antibakteriální a antikarcinogenní vlastnosti.

Většina z nás vylévá vodu, která zůstane po vaření těchto potravin, zejména pro její nepříliš vábnou vůni. Když ale budete nejblíže vařit, nevylévejte ji! Použijte ji k přípravě omáčky, nebo ještě lépe – vypijte ji!

3. Meloun

Je výborným zdrojem vitamínu A (betakarotenu), B1, B5, B6, C, E, draslíku, rostlinné vlákniny a kyseliny listové. Kombinace těchto nutričních látek nás nabíjí energií.

Meloun je také antikoagulant, který pomáhá ředit krev a snižuje tak riziko srdečního infarktu a mozkové příhody, jejichž výskyt je čím dál častější.

4. Lněná semínka a lněný olej

Jedny z mých nejoblíbenějších. Jsou totiž bohaté na lignany, které chrání před rakovinou prsu, dělohy a prostaty.

Vysoký obsah omega-3 mastných kyselin je činí ideálními pro jakýkoli detoxikační program. Jsou výborné při léčbě zácpy, pomáhají snižovat špatný cholesterol a regulovat hladinu cukru v krvi.

Lněná semínka se hodí jako součást snídaně. Můžete si je přidat také do smoothies.

5. Olivový olej

Tento typ oleje je jednou z top alkalických potravin. Je bohatý na mononenasycené mastné kyseliny a vitamín E. Ten nejenže snižuje riziko poškození a zánětů, ale pomáhá také snížit frekvenci návalů tepla u žen v přechodu.

Polyfenoly, které se nacházejí v olivovém oleji, mají protizánětlivé účinky, dokáží potlačit příznaky astmatu, osteoporózy a revmatoidní artritidy.

Kyselinotvorné potraviny

Zajímá vás, které potraviny jsou pro tvorbu kyselosti v organismu (pozor, ne v krvi, jak to mnozí nejednou špatně interpretují) nejhorší?

Jsou to jednoznačně ty, které obsahují rafinované cukry, všechno klasické nezdravé jídlo, cereálie plné cukrů, kofein, alkohol a umělá sladidla.

Škodlivé umělá sladidla, která se přidávají do mnoha známých nápojů a potravin (jen aby je konzument koupil) se často považují za dobrá, neboť jsou bez cukru. To ale není vůbec pravda!

Nezapomínejme také, že kouření také přispívá k tvorbě kyselosti.

Další prospěšné zásadotvorné potraviny

Chcete-li alkalizovat své tělo, měli byste jíst více těchto potravin:

  • avokádo
  • brokolice
  • růžičková kapusta
  • kel, kapusta
  • mrkev
  • květák
  • celer
  • cuketa
  • orientální houby, například shitake a maitake
  • houby jako chanterelle a button
  • řasy jako nori, kombu, wakame
  • pažitka
  • fíky
  • okurka
  • česnek
  • rukojeť
  • banány
  • sójové klíčky
  • alfalfa klíčky
  • hrozny
  • zelená fazolka
  • citrón a limetka
  • ledový salát
  • mango
  • proso
  • cibule
  • pomeranč
  • papája
  • petržel
  • hruška
  • hrášek
  • ananas
  • quinoa
  • ředkvička
  • špenát
  • jahody
  • rajčata
  • divoká rýže
  • dýně
  • sezamová semínka a tahini (pasta ze sezamových semínek)

Potraviny, u kterých byste měli být raději opatrní

Výše jsme již uvedli, které potraviny jsou obecně kyselinotvorné. Tuto uvedeme ještě pár konkrétnějších příkladů.

Proteiny (bílkoviny)

Většina kyselých reakcí v těle je způsobena právě proteiny, zejména živočišného původu. Předpokládá se, že každých 10g proteinu, které přijmeme navíc, zapříčiní úbytek 100mg kalcia, zejména v moči.

Buďte proto s proteiny opatrní. Doporučená denní dávka je 1 gram na 1 kg váhy.

Sycené nápoje

Obsahují hodně fosforu a minerálů, které ve větším množství způsobují pokles kalcia.

Káva

Nedoporučuje se pít více než tři šálky kávy denně, protože kofein zvyšuje kyselost v těle. Podle některých výzkumů může být dokonce časté pití kávy spojeno se zvýšeným výskytem osteoporózy – až o 82 procent.

Káva sice obsahuje mnoho antioxidantů, ale nachází se v ní i nebezpečný akrilamid.

Zpracované potraviny a polotovary

Bílý chléb, koláče a pečivo zvyšují kyselost v těle a vytlačují kalcium z kostí. Kalcium (vápník) totiž reguluje reakce na kyselost v těle.

Doporučené produkty