CZK

Bez černý

Bez černý, černý bez, bezinky - účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití

Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch Kategorie: Keře Zveřejněno: 29. květen 2014 Aktualizováno: 9. únor 2023 

Bez černý (latinsky sambucus nigra) - tento všudypřítomný a všeobecně známý keř, někdy až strom, zkrášluje své okolí i dvakrát do roka: nejprve na jaře, když v máji rozkvete intenzivně vonícími plochými vrcholíky žlutobílých květů, potom znovu na podzim, když jeho lístky začínají žloutnout, opadávat a odhalovat bohaté střapce sytě černých plodů, ohýbajících útlé větvičky dolů k zemi. Jen plody označujeme jako BEZINKY.


Účinky bezu černého na lidské zdraví:

  • nachlazení, prochladnutí
  • zánět průdušek (bronchitida) - i plody!
  • vypocení se
  • ničí hnilobné bakterie
  • zahlenění - i plody!
  • otoky, zadržování vody v těle - močopudný účinek
  • zácpa - projímavý účinek
  • rýma (inhalace)
  • zánět průdušek (bronchitida)
  • křečové žíly (obklady)
  • neuritida a nerugalgie trigeminu (trojklanného nervu)
  • výhřez meziobratlové ploténky (diskopatie), hernie disku - zlepšuje vlastnosti meziobratlového disku
  • ischias (různá postižení sedacího nervu)
  • bolesti hlavy
  • bolesti obličeje
  • bolesti zubů
  • bolesti uší
  • cysty prsou, bulky prsou (obklad z listí do podprsenky)

Mé video o bezu černém - co sbíráme, zpracování, co vyrábíme, účinky na zdraví a pověsti:

Kdyby lidé věděli, jaký je to požehnaný keřík, nikdo by nikdy neuřezal ani větvičku bezu, neboť každá jeho část má výborné léčebné uplatnění - kořen, list, květ i plod. Jak je bez dvakrát krásný, má i dva hlavní způsoby použití. Celé květní talíře sbírejte hned na počátku kvetení, když jsou prostřední květy ještě uzavřené.

Jaké části bezu černého sbíráme a jaké mají účinky na zdraví

KVĚT

Vnitřně: Čaj z květu je prvotřídním lékem na všechny choroby z prochladnutí (nachlazení). Vyvolává pocení (diaforetický účinek), ničí hnilobné bakterie, ředí hleny a pomáhá tak vykašlávat hleny ze zahleněných průdušek. Má i močopudné účinky a mírně projímá, čímž uvolňuje zácpu. Vnitřně také pomáhá pokud máte zánět očí nebo spálu.

Zevně: Při vnějším použití je droga výbornou přísadou inhalačních směsí proti rýmě a zánětu průdušek, ale i proti bolestem hlavy, obličeje, zubů a uší, osvědčila se též na obklady při křečových žilách. Uplatňuje se také v kosmetické oblasti (pleť, oční víčka).
Mast z květů je mj. vhodná na léčbu: opařeniny, popáleniny, omrzliny.

PLODY (BEZINKY)

Hlavní význam plodů bezu spočívá v tom, že tiší bolesti nervového původu. Pomáhají při zánětech nervů (neuritidě a nerugalii), například trojklaného nervu, sedacího nervu (ischias) a při výhřezu meziobratlové ploténky páteře.
Při všech těchto bolestech doporučuji na utlumení třikrát denně nálev z bezových plodů, odvaru nebo sirupu, který můžeme ředit vodou. Pokud bolesti tišíte tabletkami, obvykle se nám potíže vrátí, ale po léčbě bezovými plody máme většinou od choroby pokoj.
Bobulky bezu můžeme je jíst i syrové, ale jen ve zcela minimálním množství, protože projímají, jsou močopudné a vyvolávají pocení.
Tepelně zpracované bezinky naopak léčí průjem a břišní koliky.
Málokdo ví, že mají plody bezu černého mimořádně příznivý vliv u zánětu průdušek (bronchitidy) se zahleněním.

LIST

Málokdo ví, že z bezu černého lze použít i listy.

Zevně: Dobrým doplňkem léčby je masírování bolavých míst olejovým macerátem z listů černého bezu. Nadrťte si bezové listí a dejte do podprsenky, je vynikající na cysty a bulky prsou. Je možné vyrobit i mast, která pomáhá při: krevní výrony, omrzliny, jizvy, pohmožděniny.

Vnitřně: podpořit činnost ledvin, otékají vám nohy nebo se cítíte unavení. Nálev ("čaj") z listů má močopudné, protiprůjmové a potopudné účinky. Ulehčuje vykašlávání (ředí hlen). Tlumí krvácení a má příznivý účinek na cévy (hemoroidy, modřiny, křečové žíly, petechie ad.).

VĚTVE

Bílá dřeň se využívá se pro léčbu popálenin a odřenin.
Zelenou část větví můžete využít na výrobu zvláčňující masti.
Vnitřní část kůry působí projímavě, močopudně a může vyvolat zvracení (emetikum). Zevně vhodná na zánět kloubů (artritidu).
Homeopatické dávkování má údajně příznivý vliv na astmatické potíže.

KOŘEN

Odvar z kořene se využívá na srdeční selhávání.

Bezinky aneb kuličky bezu černého - obsahují jedovatý sambunigrin, ale ...

Sambunigrin je zásadním kyanogenním B-glukosidem bezu černého. Kromě sambunigrinu se v bezu nachází ještě v malém množství metasubstituované
sloučeniny beta-holokalin a beta-zierin. Sambunigrin se nachází ve všech částech rostliny, zejména v nezralých plodech a v listech. U dozrávajících plodů se jeho obsah snižujea v období úplné zralosti plodu není pozorován. Šťávy vyráběné z nezralých plodů bezu obsahují malé koncentrace sambunigrinu, tudíž se nejedná o zdravotní riziko při kozumaci, nicméně nemusí být akceptovány po senzorické stránce kvůli hořkosti. Tepelným účinkem (velmi krátký var resp. jen uvedení bobulek ve vodě k varu) při kulinárním či technologickém zpracování nebo usušením se kyanogenní glykosidy degadují.
Kyanogenní glykosidy nejsou samy o sobě toxické. Toxický je jejich rozkladný produkt kyanovodík.

Usušené nebo velmi krátce převařené zralé bobulky černého bezu (tj. bezinky) tedy nejsou jedovaté. Pozorně je přeberte, zelené nezralé bobulky odstraňte, ponechte jen úplně černé a zdravé.

Tinktura z listů

Univerzální postup výroby tinktury je uveden ve videu www.WebinarTinktury.cz
Tinkturu používejte při kloubních potížích, otocích nohou, svalových bolestech.

List jako obklad

Když se poraníte – natlučete si koleno, praštíte se do ramene, atd.. použijte na první pomoc místo tabletky proti bolesti bezové listí. Je ale účinné i na cysty a bulky v prsou (lokálně). Nakrájejte listy na drobno a přiložte jako obklad na několik hodin. Listy můžete i rozmixovat na kašičku. Už několikrát jsem měl možnost to vyzkoušet, a je opravdu překvapivé, jak rychlé a skvělé účinky bezové listí má. Spíš vám přeji, ať tento způsob nemusíte zkoušet…

Odvar z bezových listů

Listy povařte asi 10 – 20 minut a po scezení popíjejte příjemně teplý. Odvar použijte, když potřebujete podpořit činnost ledvin, otékají vám nohy nebo se cítíte unavení.

RŮZNÉ RECEPTY Z BEZU ČERNÉHO:

  • Čaj
  • Čaj na nachlazení
  • Bezový cukr
  • Bezová tinktura (z květu nebo plodu) - univerzální postup výroby tinktur je na www.UcinkyTinktur.cz
  • Sirup z květu
  • Bezový med
  • Bezová šťáva s vanilkou
  • Bezový ocet
  • Bezové víno - 1. recept
  • Bezové víno - 2. recept
  • Bezový likér Z KVĚTU
  • Bezový burčák
  • Bezová marmeláda
  • Sirup - 2. recept
  • Tvaroh s bezinkami
  • Krupička, krupičná kaše s bezinkami
  • Smažený bezinkový květ (kosmatice)
  • Bezinkový likér Z BOBULEK
  • Bezinkový kompot
  • Bezinkovo-kávový likér (z kuliček bezu)
  • Bezinková pálenka
  • Bezinková povidla
  • Bezový sirup z bobulí: na litr přebraných, čistých, zralých bobulí přidáme čtvrt litru vody, 15 minut je pomalu vaříme a pak protlačíme přes síto. Do litru takto získané šťávy dáme půl kilogramu nerafinovaného přírodního cukru aještě 10 minut povaříme. Vroucí šťávu nalijeme do nahřátých lahví a těsně uzavřeme zátkami. Necháme pomalu vychladnout, například pod peřinou. Sirup pijeme třikrát denně - 50 ml, a zapíjíme ho vodou, neboť je velmi sladký.
  • Sušené plody bezu černého: bezinky natrháme v celých chomáčcích, zavěsíme je mimo dosah slunce a necháme zaschnout. Pak je otrháme a v otevřené troubě při mírném teple asi 50 °C sušíme. Dobře usušené ukládáme do plátěného pytlíku nebo papírového sáčku. Používáme je pro přípravu čaje. Na šálek čaje potřebujeme lžičku bezinek, které necháme luhovat asi deset minut.
  • Džem z bobulí, bobulek bezu černého: kuličky bezu rozvaříme. Když se část vody odpaří, prochladlou hmotu propasírujeme. Na litr této šťávy dáme 400 g krystalového cukru a vaříme, až se množství šťávy zmenší o polovinu. Nakonec přidáme trochu kyseliny citronové a Petosy. Ještě horký džem nalejeme do sklenic, uzavřeme a uložíme.
  • Šťáva z plodů bezu černého: dobře vyzrálé bezinky (= plody) opereme, rozvaříme a prolisujeme. Získanou šťávu přivedeme do varu (žádnou vodu nepřidáváme) a na litr šťávy přidáme 300 g cukru a jednu kávovou lžičku kyseliny citronové. Plníme do lahví a sterilujeme při teplotě 80 °C 20 minut.