Časné příznaky selhávajících ledvin a jak posílit jejich činnost a regeneraci
Ledviny hrají hlavní roli v udržování vašeho celkového zdraví a pohody. Jejich hlavním úkolem je odstraňování toxinů z krve. Na jejich dobrém stavu byste si proto měli nechat záležet.
Poškození a ledvin vede k akumulaci toxinů v krvi, které mohou vážně poškodit vaše zdraví. Bohužel, v současnosti zaznamenáváme neustálý nárůst lidí s poškozenými ledvinami. Jejich počet se odhaduje na přibližně 7% populace.
Funkce ledvin
Kromě již zmíněné eliminace toxinů plní ledviny ještě několik dalších důležitých životních funkcí:
1. Vyrovnávání hladiny vody
Jednou z úloh ledvin je přímé regulování hladiny vody v krvi a zprostředkovaně iv celém těle, jelikož k výměně tekutin dochází i mezi krví a ostatními tělesnými orgány.
Když se například sníží příjem tekutin, ledviny na to reagují a sníží také objem moči. Moč se tak stává "hustší", jelikož na vyloučené toxiny připadá menší objem vody. Oslabené ledviny tento úkol zvládají hůře.
2. Vylučování metabolických zplodin
Ledviny vylučují z těla ven také nadbytečné soli či kyselinu močovou, která se vytváří při metabolismu bílkovin v játrech.
Z jater s a poté krví přenáší do ledvin a odtud močí ven z těla.
3. Regulace krevního tlaku
K tomu, aby ledviny dokázaly krev přefiltrovat, potřebují k tomu stabilní krevní tlak . Když vám například klesne tlak, ledviny aktivují v těle mechanismy, které tlak znovu zvýší na požadovanou úroveň.
4. Regulace acidobazického prostředí těla
Když buňky zpracují výživu a vyrobí energii, přitom produkují různé odpadní látky a kyseliny.
Ledviny tyto látky opět odvádějí z těla a pomáhají v něm udržovat rovnováhu pH prostředí.
Faktory ovlivňující onemocnění ledvin
Onemocnění ledvin mohou být způsobena několika faktory, včetně cukrovky, infekce či vysokým krevním tlakem , který může být spouštěčem onemocnění v budoucnosti.
To je důvodem, proč byste si měli dávat pozor, aby se krevní cukr a tlak pohybovaly ve svých normálních hranicích.
Kromě toho, na onemocnění ledvin mohou ovlivňovat i dědičné faktory, pití alkoholu, kouření, nadužívání léků, špatná strava či nedostatek fyzické aktivity .
Časné příznaky nemocných ledvin
To, že je nějaký problém s ledvinami, se bohužel často projeví v poměrně pokročilém stádiu. Obvykle tehdy, když se již vyskytuje bolest ledviny, pomalu selhávají funkce nebo, když se v moči vyskytnou bílkoviny.
Časné příznaky bývají nejednou obecné. To je důvodem, proč jim mnozí pacienti nevěnují náležitou pozornost, případně si je zaměňují s jinými onemocněními. Následkem toho jen asi 10% pacientů s chronickým onemocněním ledvin vědí, že ho mají .
Kromě toho záludností bývá i to, že si vedle snižování výkonu si špatně fungující ledviny na infekci dokáží zvyknout. Je proto nesmírně důležité umět rozpoznat tyto časné příznaky. Pokud se nechají bez povšimnutí, časem dojde k mnohem závažnějším škodám.
Tuto již následují časné příznaky a symptomy signalizující možný rozvoj selhávání ledvinových funkcí:
- změny v zabarvení moči (například v důsledku přítomnosti krve nebo frekvence močení)
- problémy se spánkem
- nevolnosti a zvracení
- únava a nedostatok sily
- problémy se soustředěností
- špatné trávení
- ztráta chuti k jídlu, případně kovová chuť v ústech
- lapání po dechu
- vyrážka na kůži a častý pocit mravenčení
- bolest ledviny
- bolesti zad nad pasem
- štíkání
- otékání nohou a kotníků
- špatné prokrvení končetin
V případě, že se u vás často vyskytují některé z uvedených příznaků, je důležité co nejdříve navštívit lékaře, abyste zabránili dalšímu rozvoji onemocnění. V následujícím textu nabídneme i pár našich doporučení.
Jak posílit své ledviny a podpořit jejich regeneraci
Jak jsme již uvedli, nemocné ledviny je vážný zdravotní problém, který může vést k postupnému rozvoji dalších zdravotních komplikací.
Vzniklé škody se často nedají napravit, proto je prevence v tomto případě nejlepším řešením. Pro snížení rizika jsou důležité hlavně změny ve stravě a změny v životním stylu .
Změny ve stravě
Mezi nejdůležitější změny ve stravování při ochraně ledvin řadíme:
1. vyvážená strava (cholesterol a saturované tuky s mírou)
2. absolutně ne hladovkám při pokusech o hubnutí
3. rovnoměrný příjem kalorií
4. snížení množství konzumované soli (sodíku), rovnováha mezi sodíkem a draslíkem
5. v nákupním seznamu by neměly chybět červený meloun, jablka a lesní plody
6. vyvarovat se nadměrnému příjmu bílkovin (norma je 1 gram na 1 kg váhy)
7. dostatečný příjem tekutin, nejlépe čisté nebublinkové vody (6 až 8 sklenic denně)
Změny v životním stylu
Kromě změny ve stravování je důležité následovat i několik zásad životního stylu, zejména:
1. udržování stabilního krevního tlaku (kolem 130/80)
2. v případě nedostatku vápníku a vitamínu D užívání doplňků stravy
3. vyhýbání se lékům proti bolestem a steroidním lékům
4. pravidelný pohyb (sníží se i riziko cukrovky, obezity a hypertenze)
5. omezení alkoholu a kouření
Dodržováním uvedených zásad nejen výrazně minimalizujete riziko oslabení a poškození ledvin, ale dokonce posílíte a zlepšíte jejich funkce.