CZK

3 nejúčinnější antioxidanty

Jaké jsou jejich účinky na zdraví a v jakých potravinách je najdeme?

Antioxidant, detox, volné radikály, oxidační stres… slovíčka často používaná v souvislosti s anti-aging produkty pro dlouhověkost, jako jsou doplňky stravy i kosmetika. Co si ale pod těmito pojmy představit? Proč je pro tělo přínosné, když je něco "bohaté na antioxidanty"? Do jaké míry dokáží ovlivnit náš zdravotní stav a mladistvý vzhled? Kdo by nechtěl být co nejdéle mladý a krásný?

V dnešním článku se zaměříme především na tato témata:

  • Co jsou antioxidanty a volné radikály, jakou hrají roli v našem těle?
  • Jaký je nejúčinnější antioxidant?
  • Který antioxidant je vhodný nejen pro alergiky?
  • Jaký méně známý antioxidant představuje to nejlepší ze zeleniny a jak zvýšit jeho příjem?
  • V jakých potravinách najdeme 3 nejúčinnější antioxidanty?

Co jsou antioxidanty a volné radikály?

Antioxidanty jsou molekuly, které mohou zpomalit nebo zabránit poškození buněk způsobené volnými radikály. Volné radikály jsou nestabilní molekuly, které tělo produkuje v reakci na okolní prostředí jako znečištění vzduchu, kouření, vystavení chemikáliím apod.

Pokud tělo nedokáže volné radikály účinně zpracovat a odstranit a začnou převažovat nad antioxidanty, může dojít k oxidačnímu stresu. Ten může poškodit buňky, tělesné funkce a zasáhnout až do samotné DNA. Proto je důležité udržovat určitou rovnováhu mezi volnými radikály a antioxidanty.

Jinými slovy, antioxidanty jsou tzv. "bojovníci proti volným radikálům", kteří pomáhají udržovat mír a pohodu v našem těle.

Proč i přesto volné radikály v těle potřebujeme?

Volné radikály se v těle tvoří neustále. Nicméně plní také důležité funkce, které jsou pro zdraví nezbytné. Například naše imunitní buňky využívají volné radikály v boji proti infekcím.

Na obrázku vidíte volný radikál (free radical) a antioxidant, jehož elektron se připojí k nespárovanému elektronu (unpaired electron) volného radikálu.

Pojďme se podívat 3 nejsinější antioxidanty s velmi příznivými účinky na zdraví.

1. Jaký je nejúčinnější antioxidant? Glutathion

Glutathion je kombinace tří aminokyselin (cysteinu, glycinu a kyseliny glutamové), která udržuje zdraví střev a oběhového systému. Glutathion je produkovaný každou buňkou v našem těle a představuje nejsilnější a nejdůležitější z antioxidantů. S věkem však schopnost jeho produkce klesá, proto je doporučována jeho suplementace formou doplňků stravy.

Pro posílení jeho účinku je vhodné kombinovat glutathion se selenem, jeho prekurzorem, a vitaminem E.

K čemu slouží glutathion?

  • Jako antioxidant funguje tak, že pohlcuje nadbytek volných radikálů, které by mohly způsobit oxidační stres.
  • Mezi jeho hlavní funkce patří odvádění škodlivých toxinů z těla.
  • Chrání mitochondrie před toxiny, neutralizuje volné radikály vznikající v metabolismu červených krvinek (v mitochondriích) a chrání je tak před oxidačním poškozením,
  • zároveň také aktivuje i další antioxidanty jako je vitamín C a E.

Pro koho je glutathion - král antioxidantů - vhodný?

L-glutathione vyhledávají lidé orientovaní na:

  • Imunitu
  • Silnou detoxikaci
  • Detoxikaci jater
  • Ochranu před oxidačním stresem

5 způsobů, jak přirozeně zvýšit hladiny glutathionu v těle

  1. Zařaďte do jídelníčku více potravin bohatých na síru: hovězí maso, ryby, drůbež, brokolice, růžičková kapusta, květák, kapusta atd.

  2. Zvyšte příjem vitamínu C.

  3. Jezte potraviny bohaté na selen: hovězí maso, kuřecí maso, ryby, maso z orgánů, tvaroh, hnědá rýže a para ořechy.

  4. Vyzkoušejte extrakt z kurkumy, který má schopnost zvyšovat hladinu glutathionu.

  5. Vyhýbejte se alkoholu. Výzkum zaznamenal 80-90% pokles hladiny glutathionu v plicích u osob, které pravidelně konzumují nadměrné množství alkoholu.


2. Quercetin: často opomíjený silný antioxidant

Quercetin (kvercetin) je rostlinný pigment, flavonoid. Je to jeden z nejhojněji zastoupených a nejsilnějších antioxidantů ve stravě a hraje důležitou roli v boji proti poškození volnými radikály, které bývá spojováno s chronickými onemocněními.

Na co je dobrý Quercetin?

Vhodný je zejména pro osoby vystavené vysoké fyzické nebo duševní zátěži.

Dále Quercetin vyhledávají lidé orientovaní na:

  • Srdce, cévy
  • Alergie
  • Mentální výkonnost
  • Detoxikaci jater
  • Funkci ledvin
  • Ochranu před oxidačním stresem
  • Jako silný antioxidant pomáhá v boji proti stárnutí.

V čem je Quercetin?

Nachází se přirozeně v mnoha rostlinách a potravinách, zejména ve vnější vrstvě nebo slupce.

Mezi dobré zdroje patří:

  • kapary, paprika žlutá a zelená, cibule červená a bílá, šalotka, chřest vařený, rajčata, brokolice, kapusta, červený listový salát,
  • třešně, červená jablka, červené hrozny,
  • bobulovité ovoce - všechny druhy, jako jsou brusinky, borůvky a maliny,
  • zelený a černý čaj.

3. Sulforafan: To nejlepší ze zeleniny

Sulforafan je účinná fytochemická látka, sloučenina bohatá na síru, která se nachází v brukvovité zelenině. V té se nachází v neaktivní formě glukorafaninu. Sulforafan se aktivuje, když glukorafanin přijde do kontaktu s myrosinázou, což je enzym, který se z daných potravin uvolňuje pouze při krájení a žvýkání. Proto je vhodné před samotným vařením zeleniny ji nejdříve nakrájet na co nejmenší kousky.

Jaké má sulforafan účinky na naše zdraví?

Jako antioxidant neutralizuje toxiny, volné radikály a zasahuje do mnoha buněčných procesů příznivých pro organismus.

Dále Sulforafan vyhledávají lidé orientovaní na:

  • Srdce, krevní tlak
  • Diabetes

Nejlepší zdroje sulforafanu

Sulforafan lze získat ze všech druhů brukvovité zeleniny, jako je kapusta, květák, bok choy, zelí, růžičková kapusta nebo kedlubny, přičemž zdaleka nejlepším zdrojem je brokolice. Klíčky brokolice mohou být navíc až 25krát účinnější než běžná syrová brokolice.

Chcete-li zvýšit příjem sulforafanu, jezte zeleninu syrovou nebo vařenou při nízkých teplotách.

Antioxidantů je celá řada. Dnes jsme se zaměřili na jedny z nejúčinnějších, které můžeme všichni získávat z potravin i jiných doplňků. Význam těchto antioxidantů spočívá především v tom, že jsou přírodní a díky tomu působí blahodárně na celý organismus přirozenou cestou.


Přečtěte si jako první, co je nového